Terenul agricol si agricultura organica

Home > Blog > Terenul agricol si agricultura organica

Se vorbește tot mai mult în ultimii ani despre agricultura organică și despre beneficiile pe care aceasta le aduce atât oamenilor, consumatorilor, cât și mediului înconjurător, respectiv asupra terenului agricol. De asemenea, mulți investitori au început să parieze pe agricultura organică, înțelegând faptul că prezintă un viitor și poate fi privită ca un punct de plecare pentru un stil de viață sănătos.

Cum trăim sănătos cu ajutorul agriculturii organice?

În primul rând, trebuie menționat faptul că agricultura organică ia în considerare efectele pe termen mediu și lung asupra intervenției agriculturii în ecosistem. Scopul principal al agriculturii organice este să producă mâncare și totodată să stabilească un echilibru perfect între munca agricolă și fertilitatea solului. În cel de-al doilea rând, se poate spune că are o abordare proactivă, încercând să identifice și să prevină problemele, nu să încerce să le rezolve după ce acestea au apărut.

Principlalele activități în cadrul agriculturii organice sunt rotația culturilor, asocierile simbiotice, utilizarea de fertilizatori organici. Toate acestea au rolul de a proteja terenurile agricole și de a obține o hrană de calitate superioară, naturală, fără influențe chimice. Activitățile menționate încurajează solul, fauna și flora, îmbunătățind structura solului, ducând astfel la obținerea unui sistem mult mai stabil. Acest mod de abordare a agriculturii mai are un beneficiu important asupra terenurilor agricole, mai exact stopează eroziunea solului, prin creșterea biodiversității și stoparea pierderilor de nutrienți. Agricultura organică va transforma terenul agricol într-un teren productiv, pregătit să răsplătească fermierii cu cele mai bune produse.

O problemă des întâlnită în multe zone agricole este poluarea pânzei freatice odată cu utilizarea fertilizatorilor sintetici și a pesticidelor. În agricultura organică, utilizarea acestor produse este strict interzisă, fiind înlocuite cu fertilizatori organici. La fel ca și în cazul solului, biodiversitatea permite o mai bună absorbție a apelor și o mai bună infiltrare în sol. În zonele în care poluarea reprezintă o problemă gravă, se recomandă utilizarea agriculturii organice, ducând la reciclarea pânzei freatice.

Agricultura organică și schimbările climatice

Utilizarea fertilizatorilor organici duce la scăderea nevoii de chimicale pentru fertilizare. Producerea acestora din urmă necesită arderea unor cantități importante de combustibili, ceea ce crește exponențial nivelul de poluare din atmosferă. De asemenea, biodiversitatea creată ducă la scăderea efectului de seră și la încălzirea globală, prin retenția carbonului în sol și eliberarea oxigenului produs de plante în aer. Biodiversitatea începe să fie cuvântul de bază în agricultura organică, terenurile agricole fiind nevoite să se adapteze uneori unor noi specii de plante, modificate genetic pentru a le crește capacitățile productive, pentru a avea o rezistență sporită la stres și la schimbările climatice. La nivelul ecosistemului, renunțarea la utilizarea compușilor chimici, fie ei pesticide sau fertilizatori, duce imediat la apariția, susținerea și dezvoltarea faunei și florei. Rotația culturilor ajută terenul agricol să se mențină sănătos, ceea ce va permite dezvoltarea în bune condiții a culturilor viitoare.

În consecință, agricultura organică reprezintă un viitor pe care ne putem baza, una dintre metodele prin care putem să menținem nivelul poluării la un nivel scăzut și chiar să combatem uneori efectele nedorite ale noxelor din atmosferă. Suntem supuși zilnic stresului cauzat de poluare, motiv pentru care lumea este îndreptățită să ia măsurile cuvenite în acest sens!

DISTRIBUIE :
07 Contact

Apeleaza La Noi

Sunt de acord cu termenii si conditiile