Stii pretul terenului intravilan din Bucuresti

Home > Blog > Stii pretul terenului intravilan din BucurestiTranzacțiile imobiliare cu terenuri sunt în continuă creștere, fie datorită investitorilor străini, fie datorită necesității de mobilitate a unor companii existente, care au nevoie să își relocheze activitățile. Mai există un al treilea motiv, și anume construcțiile. Acesta din urmă a evoluat puternic în ultimele două decenii, reușind să extindă orașele mai puțin pe verticală, cât pe orizontală. Nu este neaparat un lucru rău, dar privind prin prisma spațiului și a modului de utilizare a terenurilor, a pământului, uneori este mai bine să dezvolți un zgârie-nori decât zece hectare de case.

Revenind la București și la tranzacțiile imobiliare cu terenuri de construcții din această zonă, o expertiză făcută de către două companii, la cererea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, arată prețurile estimative la nivel de an 2014, în București.

Cum a fost gândită expertiza terenurilor de construcții?

Comparativ cu Planul Urbanistic General al Municipiului București, plan care împarte orașul într-o serie de zone pe care o să le prezentăm în continuare, expertiza făcută de UNNPR a împărțit orașul într-un număr de 86 de zone.

Planul Urbanistic General împarte Bucureștiul astfel:

C – Zona centrală

C-1 – C-30

M – Zona mixtă

M-1 – M-10

L – Zona de locuit

L-1 – L-26

A – Zona activităţilor productive

A-1 – A-8

V – Zona spaţiilor verzi

V-1 – V-6

T – Zona transporturilor

T-1 – T-9

G – Zona gospodăriei comunale

G-1 – G-6

S - Zona cu destinaţie specială

S-1 – S-3

R – Zona echipamentelor tehnice majore

R-1 – R-5

EX – Zone situate în afara teritoriului administrativ

EX-1 – EX-3

 

Pe de altă parte, UNNPR în expertiza pe care au cerut-o împart Bucureștiul într-un număr de 86 de zone, fiecare zonă având câteva subzone. Astfel, subzonele sunt denumite A1, A2, A3, B1, B2, B3. O zonă poate să aibă cel puțin o subzonă în cadrul ei.

De asemenea, odată stabilite zonele și subzonele, s-a trecut la obiectul studiului, respectiv care sunt categoriile de terenuri care urmează să fie evaluate și pentru care s-au estimat prețuri. Expertiza a luat în considerare Terenurile Libere, Terenurile Ocupate de Construcții, Terenurile Aferente Spațiilor Comerciale și Terenurile Aferente Spațiilor Industriale.

După o scurtă analiză a tarifelor prezentate de către UNNPR în expertiza comandată, s-a putut observa că în cazul Terenurilor Libere, prețul cel mai mare, de aproximativ 1.108 euro/mp este alocat Zonei 35, Subzona A2. Această zonă aparține de Cartierul Primăverii, iar subzona A2 conține B-dul Aviatorilor și Piața Charles de Gaulle.

De cealaltă parte a baricadei, prețul cel mai mic prezentat pentru Terenurile Libere din București, este în valoare de 42 euro/mp, aferent Zonei 82, Subzona A3. Aceasta se află în zona Cimitirului Berceni.

 

În ceea ce privește Terenurile Ocupate de Construcții, am identificat următoarele minime și maxime.

Minim: 42 euro/mp, în Zona 86, Subzona B1, care aparține Rematului, pe Șoseaua de Centură. Tot cam la același preț este și zona Chiajna și zona în care se află compania CABLEL.

 

Maxim: 770 euro/mp în aceeași Zonă 35, Subzonă A2, din Cartierul Primăverii. La această zonă se adaugă și Subzonele A1 (Lacul Herăstrău – Bulevardul Beijing), A3 (Parcul Kiseleff), B1(Ștrandul Floreasca – Calea Floreasca), B2(Parcul Floreasca – Calea Floreasca), B3 (Complexul Sportiv Dinamo), cu prețuri situate în zona de maxim.

Pentru Terenurile Aferente Spațiilor Comerciale, expertiza realizată de către UNNPR a scos la iveală următoarele zone aflate în extremele de minim și maxim:

Minim: Pentru că aceeași Zone 82, 86 se situează la minim, respectiv 42 euro/mp și 66 euro/mp, prezentăm următoarea zonă cu valori minime. Aceasta este Zona 62, Subzonele A1, A2, A3, cu valori de vânzare situate între 71 – 78 euro/mp. Zona 62 cuprinde zona Companiei Cablel, Șoseaua Libertății și Drumul Între Tarlale, în apropiere de compania Isovolta.

Maxim: Aceeași zonă 35 se situează ca și preț pe primul loc, cu prețuri situate între 1.100 – 1.200 euro/mp, motiv pentru care trecem la următoarea zonă care a se apropie de valoarea maximă, și anume Zona 46, cu prețuri cuprinse între 980 – 1.010 euro/mp. Această zonă cuprinde B-dul Lascăr Catargiu, Calea Victoriei și B-dul Dacia, B-dul Schitu Măgureanu, B-dul Libertății cu Parlamentul României, Calea Dorobanților, B-dul Magheru și B-dul I.C. Brătianu.


 

 

Terenurile Aferente Spațiilor Industriale arată și ele câteva zone cu minime și maxime interesante:

Minim: Din nou aceleași Zone 82, 86, 62 se situează pe valori minime, respectiv 38 – 60 euro/mp, motiv pentru care prezentăm Zona 30, Subzona B2 ca fiind următoarea zonă cu valoare minimă de 65 euro/mp. Această zonă se găsește în Cartierul Chiajna, în apropiere de Gara Chiajna. Maxim: Reiterăm existența Zonelor 35, 46 ca fiind cele cu potențial valoric foarte mare, situat între 800 – 1.000 euro/mp, și ne mutăm la următoarea zonă care prezintă valori mari, și anume Zona 47. Aceasta conține prețuri situate între valorile de 630 – 690 euro/mp, fiind situată în zona B-dul Carol I, Calea Moșilor, zona Obor, Corneliu Coposu, B-dul Pache Protopopescu și Calea Călărașilor.

 

Expertiza prezentată de către UNNPR (poate să fie descărcată sau studiată aici) este una detaliată și zonată astfel ca evaluările prețurilor să poată fi realizate cu celeritate și să fie cât mai realiste. Este un Ghid care ajută orice proprietar sau agent imobiliar să își facă o imagine clară asupra potențialului zonei în care locuiește sau în care are teren. 

DISTRIBUIE :
07 Contact

Apeleaza La Noi

Sunt de acord cu termenii si conditiile