Parcul Ioanid – parcul cu o istorie sublimă și cu o estetică de excepție

Parcul Ioanid – parcul cu o istorie sublimă și cu o estetică de excepție

Publicat in03.10.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

În 1856, librarul și editorul George Ioanid a achiziționat o grădină. La momentul respectiv era cunoscută sub numele de „Grădina Breslea”. Designer-ul Parcul Ioanid este necunoscut. A fost influențat în mod evident de arhitectura romantică, în stilul grădinilor anglo-chineze, cu un lac organic, pavilioane, piețe minuscule, alei, un pod și un foișor în centru. Locul este o perfect pentru o după amiază relaxantă și pentru o plimbare într-o zi călduroasă, departe de soarele arzător.

Pe Calea Victoriei, George Ioanid deținea una dintre primele librării din București la acea vreme. Acesta a ridicat o casă și a început să amenajeze grădina ca parc în anul 1870 după ce a cumpărat terenul pentru 2.100 de galbeni. Acesta a făcut tot posibilul să crească copaci și flori neobișnuite. A făcut acest lucru pentru a avea diversitate din acest punct de vedere. În urmă acestor modificări, Parcul a apărut într-un jurnal de călătorie al unui jurnalist francez. Acesta l-a descris ca fiind un loc cu o valoare enormă. Casa era construită în stilul tradițional elvețian. Era urmată de această grădină mare sau mai degrabă un parc plin de copaci exotici și indigeni. De asemenea, aici creștea și o viță de vie spectaculoasă. Unul dintre etajele casei conținea cele mai rare flori.

O istorie fascinantă
„Subdiviziunea Ioanid”, care în prezent este studiată în universitățile de arhitectură, a fost creată până în 1910. Acest lucru a fost datorită intervenției Primăriei, care a dorit să exploateze potențialul imens al zonei. Locurile au fost proiectate pentru a găzdui 25 de case de lux. Unele au vedere directă spre parc. Numai persoanele din înaltă speță socială, precum medicii și avocații, dar și urmașii celebrelor familii de boieri ale țării, erau interesați de aceste case în epocă. Printre numele celebre care au cumpărate case aici se numără de Elena Sturdza-Cheianu, Simona Lahovary, familia Olănescu, Matei Balş, Zoe Manu.

Deși parcul este și va rămâne cunoscut sub numele de „Parcul Ioanid”, în anul 2004 guvernul Năstase i-a schimbat denumirea oficială în „Ion Voicu”. A ridicat o statuie a cunoscutului violonist, părintele al politicianului Mădălin Voicu. În parc se mai află și o statuie a pictorului Ioan Luchian, pe care o puteți admira dacă vă aflați în zonă.

Această parte a Bucureștiului le este în special dedicată celor care vor să se bucure de vremea bună într-o zonă care nu este atât de populată cum sunt celelalte parcuri de aici. Pentru un răgaz de liniște, aer curat și frumusețe naturală, vă recomandăm o scurtă plimbare pe aici pentru a vă regăsi energia.

Vezi alte articole din blog
  Grand Casino București a intrat pe piața jocurilor de noroc în anul 2001. Este situat în interiorul Marriorr Grand Hotel București, într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului, pe Calea 13 septembrie 90. Încă de la început, aces...
Bistro Acuarela este o zonă ideală pentru iubitorii de artă contemporană, care caută un local liniștit în care să se bucure de liniște și pace. O locație boemă situată pe strada Polonă 40 din inima Bucureștiului cu mobilie...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe