O zi printre zimbrii din Rezervația Neagra de la Bucșani
Publicat in30.09.2022

O excursie de o zi la Rezervația Neagra de la Bucșani este o modalitate excelentă pentru bucureșteni și pentru turiștii care ajung în această zonă, de a-și petrece timpul liber în weekend. Rezervația de zimbri este situată la 80 de kilometri de București și la 30 de kilometri de Târgoviște. Astfel puteți petrece o zi minunată în inima naturii, admirând aceste animale sălbatice magnifice cu o putere extraordinară. Acestea au fost cândva dispărute complet din fauna României. În Rezervația Neagră, așa cum se mai numește ea, mai sunt acum 47 de zimbri, dintre care 23 de masculi și 24 de femele. „Domnesc” pe aproximativ 162 de hectare de pădure.
Rociu, cel mai în vârstă zimbru, s-a născut aici în iunie 1986
Pentru cei care nu se tem de frig, este bine de știut că iarna este cel mai bun moment pentru a vizita rezervația. Zimbrii nu găsesc hrană în pădure în timpul sezonului rece și vin în zona în care sunt hrăniți de îngrijitori, unde pot fi văzuți de aproape. Cu toate acestea, dacă vrei să fii sigur că ai ocazia să admiri un asemenea animal în toată splendoarea lui, mergi acolo în jurul orei 10 dimineața. Aceasta este ora la care ei vin să mănânce.
Astfel, pentru o experiența completă, într-o zi frumoasă de ianuarie, este ideal să faceți o vizită aici. Fiind de altfel indicat și pentru copilașii, despre care știm deja că sunt fascinați de lumea animalelor. Nu uitați că atunci când ajungeți aici, veți putea cere și un binoclu de la unul dintre angajați. Astfel, puteți admira mai atent zimbrii care fie mănâncă, fie lenevesc în zăpada imaculată. Chiar dacă sunt ierbivori și par a fi fricoși și timizi, este bine să respectați sfaturile de aici și să nu vă apropiați prea mult de aceste animale.
O experiență unică
Zimbrăria Neagră a fost înființată în anul 1983 în Ocolul Silvic Bucșani din județul Dâmbovița. Scopul înfințării a fost aclimatizarea acestui animal la câmpie și a readucerea lui pe meleagurile noastre. Atunci, Bucșani a primit 18 zimbri din țară precum și câteva animale din străinătate în anul 1983. După 1995, scopul principal al zimbrilor a fost reproducerea și răspândirea în alte rezervații. Pentru ca această specie să nu mai ajungă niciodată în punctul în care să fie pe cale de dispariție.
În România există în momentul acesta patru rezervații de zimbri. În afară de Hațeg și Bucșani, Vama Buzăului, în Brașov și Dragoș Vodă, mai există și altele două rezervări în Neamț. Astfel, o vizită la Rezervația Neagra de la Bucșani poate fi o experiență unică. Veți avea de învățat și puteți admira una dintre cele mai spectaculoase specii de animal de la noi din țară.