Mănăstirea Snagov – un reper istoric și cultural în apropiere de București

Mănăstirea Snagov – un reper istoric și cultural în apropiere de București

Publicat in30.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Mănăstirea Snagov este un reper în București și a fost ridicată pe o insulă din partea de nord a Lacului Snagov. Încă din perioada domnitorului Mircea cel Bătrân, locașul de cult este atestat documentar. Cu toate acestea, mănăstirii în schimb, îi este asociat numele domnitorului Vlad Țepeș. Piatră funerară a acestuia se găsește în interiorul Catedralei, chiar în fața Altarului. În zonă se mai poate vizita și Palatul Snagov, care este de asemenea, un obiectiv de interes arhitectural și un simbol al trecutului, foarte frumos încadrat în peisajul natural.

Din prima mănăstire monahală ridicată aici au mai rămas doar biserica principală cu hramul Intrarea Maicii Domnului. În biserică, care a fost ridicată de către domnitorul Neagoe Basarab între anii 1517-1521, clopotnița, dar și rămășițele chiliilor medievale, au fost distruse de timp. De-a lungul timpului, foarte mulți conducători au contribuit la crearea acestei așezări. Astăzi este un adevărat centru al spiritualității și culturii ortodoxe.

Prima biserică de zid, chiliile călugărilor, turnul clopotniță și trapeza au fost construite pe insulă de către domnitorul Vlad Țepeș. El fiind, și cel care a ordonat construirea unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători. De asemenea, și a unui tunel subteran de refugiu în anul 1456. Acesta se poate vedea și astăzi, deși este într-o stare de degradare. Mănăstirea a trecut prin multe momente grele, ceea ce a dus la distrugerea ei din ce în ce mai continuă.

Renovarea spațiului de cult
Mai multe proiecte de restaurare au fost întreprinse la începutul secolului al XX-lea. Mănăstirea Snagov a fost dată în nefolosire în perioada comunistă, aceasta fiind avariată destul de serios de cutremurul din 1977. Cu sprijinul Ministerului Cultelor, Arhiepiscopia Bucureștilor a început reconsolidarea, renovarea acestui monument istoric în anul 1991. Restaurarea pronaosului și a operei de artă altar a început în 2003. O pasarelă de fier, fiind ridicată în 2010, astfel încât în acest moment acesta leagă insula spre continent.

În biserica Mănăstirii Snagov s-au păstrat de-a lungul timpului multe obiecte de cult, iar multe dintre ele sunt acum expuse la Muzeul Național de Artă al României. Ușa capelei, care datează de la mijlocul secolului al XV-lea, este urmată de un panaghiar din argint aurit, extrem de bogat ornamentat, care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. De asemenea, aici veți avea ocazia să admirați o anaforniță dăruită de Radu cel Mare, care datează din jurul anului 1500, un chivot dăruit de Mitropolitul Varlaam, și o batista care a aparținut lui Antim Ivireanu.

Vezi alte articole din blog
Atunci când vă doriți să petreceți câteva zile departe de agitația și de stresul Bucureștiului și nu aveți timpul necesar pentru o ieșire departe de oraș, atunci Rezervația Naturală Snagov ar putea fi soluția ideal&#...
Prințul Nicolae a ridicat Palatul Snagov în anii 1930. Familia Ceaușescu a fost cea care a contribuit la extinderea ei în anii 1980. Această casă, situată pe malul lacului Snagov, este în prezent rezervată vizitatorilor care au fost invitați de ...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe