Mănăstirea Samurcășești – unicul locaș de cult cu trei altare din țară

Mănăstirea Samurcășești – unicul locaș de cult cu trei altare din țară

Publicat in30.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Pentru cei care sunt în căutarea unui locaș de cult în care liniștea și pacea să domnească la fiecare pas, Mănăstirea Samurcășești este una dintre acele locații de poveste. Construcția ei a început în iunie 1808, la o fermă din satul Ciorogârla și a fost o inițiativă a vornicului Constantin Samurcaș. Aceasta este cunoscută ca fiind singura biserică cu trei altare din țară. Ceea ce o transformă într-o locație unică, care merită vizitată cu prima ocazie.

Legenda din spatele Mănăstirii
Potrivit legendei, un cioban care păștea oile în aceste zone în perioada în care a fost construit sanctuarul a visat că în timp ce se sprijinea de bici și fluiera, a văzut în mijlocul pajiștii o oaie cu lână albă că zăpada și trei coarne, în loc de două. De altfel acesta a avut acest vis de mai multe ori în noaptea aceea.

Când s-a trezit dimineața devreme, ciobanul a povestit visul moșierului, boierul Constantin Samurcaș. Acesta, neînțelegând cum să deslușească visul ciobanului, a cerut ajutorul preotului său, arhimandritul Timotei. La acea vreme era starețul Mănăstirii Cernica pe atunci. Cele trei coarne ar fi fost o interpretare a acestuia conform căreia biserica să fie împodobită cu trei altare și închinată Preasfintei Treimi. În urmă spuselor starețului, se spune că boierul a început prompt achiziționarea materialelor de construcție și implicit ridicarea bisericii. Lucrarea pare să fi început în vara anului 1806, mai precis la 16 august. Acesta fiind data contractului inițial al guvernatorului Constantin Samurcaş cu dulgherii Stoian Ghenciul și Anastasie Gheorghe. Construcția mănăstirii a fost supravegheată de Vasilache Zahariano. Biserica a fost sfințită doi ani mai târziu în luna iunie. Astfel, construcția întregului complex a fost finalizată la 17 august 1809.

Un monument istoric
Arhimandritul Timotei, starețul Mănăstirii a îndrumat spiritual ctitoria și a adus în acest loc monahi, două surori și două nepoate de la Mănăstirea Țiganilor. Mănăstirea a fost atestată documentar prima dată la 31 mai 1811. Atunci Constantin Samurcaş a cerut Divanului Țării Românești să permită să se țină acolo trei târguri.

Mănăstirea Samurcășești este singură din țară care are în componența sa un atelier de tâmplărie, după ce aici s-au țesut miron, borangic, mătăsuri fine pe vremea primului Patriarh al României, apoi covoare oltenești, iar pe vremea Patriarhului Justinian Marina, atelierul a fost transformat în atelier de tâmplărie și a devenit cunoscut în toată țara pentru priceperea și smerenia călugărițelor.

Vezi alte articole din blog
Zilele aglomerate și grijile care vă macină constant mai pot fi alungate cu ajutorul unei vizite la una dintre cele mai spectaculoase și mai fascinante Mănăstiri din apropierea Bucureștiului. Așezată într-o zonă în care domnește li...
O locație de poveste, în care fiecare eveniment capătă o frumusețe proprie este Palatul Stirbey din Buftea. Este perfect pentru o plimbare relaxantă într-o după amiază de vară. Momentele de liniște și pace capătă aici o alt...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe