Mănăstirea cu o istorie spectaculoasă și o legendă care te pune pe gânduri

Mănăstirea cu o istorie spectaculoasă și o legendă care te pune pe gânduri

Publicat in30.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Zilele aglomerate și grijile care vă macină constant mai pot fi alungate cu ajutorul unei vizite la una dintre cele mai spectaculoase și mai fascinante Mănăstiri din apropierea Bucureștiului. Așezată într-o zonă în care domnește liniștea în mod constant, este foarte important să aveți în vedere o scurtă și plăcută plimbare pe străduțele din curtea locașului de cult. Dacă vă aflați într-un impas, veți reuși cu siguranță să găsiți un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

Legenda Mănăstirii Căldărușani
Matei Basarab este cel care a construit mănăstirea în anul 1638. Această construcție a fost conform istoriografiei celei mai vechi a mănăstirii care a aparținut lui Casian Călugăru. Astfel, se știe că într-o dispută cu Vasile Lupu al Moldovei, care trece prin aceste teritorii, regele Munteniei alege să întemeieze o mănăstire de piatră pe locul unui schit de lemn existent deja.

Un act al cancelariei voievodului Radu Mihnea din 1615 atestă și prezența unui schit de acest fel la Căldărușani anterior anului 1637. Matei Basarab plănuiește să construiască o adevărată cetate în Munții Vlăsiei, înconjurată pe trei lături de un lac. Astfel, uriașă biserica a Mănăstirii, cu trei turnuri și un plan trefolit, este închinată Sfântului Dimitrie Izvoarele de Mir. Are aceeași amprenta arhitecturală ca și bisericile Mănăstirii Dealu și Curtea de Argeș. Acestea sunt adevărate repere în ceea ce privește locașurile de cult din România.

În 1653, Pavel de Alep, însoțitor al Patriarhului Macarie al Antiohiei în Țările Române, descrie mănăstirea ca fiind una care derivă din configurația locației și care seamănă cu ceaunul. Căldărușaniul, prin renumită sa scoală de copiști a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea limbii literare române de-a lungul secolelor. A devenit astfel un reper istoric foarte important. Perioada cea mai prolifică din istoria mănăstirii a fost la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Atunci a devenit unul dintre principalele centre de spiritualitate și cultură pe teritoriul României sub păstorirea Sfântului Gheorghe de la Cernica.

Mănăstirea Căldărușani – prezintă o mare galerie de artă
Tipografia Ungro-Valahă din București a fost ulterior relocată aici în anul 1834. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a intenției Sfântului Mitropolit Grigorie Dascălul, care stat la Mănăstire o lungă perioadă de timp. În 1778 s-a înființat o școală de pictură. Nicolae Grigorescu a studiat-o între 1854 și 1855. Mănăstirea are, de altfel, o mare galerie de artă, care se bazează pe colecția de artă a Mitropolitului Ghenadie Petrescu. Sala Trezoreriei se află astăzi în vechea cameră regală a regelui Matei Basarab de la Mănăstirea Căldărușani.

În anul 1911, Dimitrie Belizarie a restaurat pictură bisericii mari. Preafericitul Justinian Marina a renovat biserica mănăstirii între anii 1950 şi 1958. Acum aceasta se află sub arhimandrit din 1992, și este locul ideal pentru recreere și reculegere.

Vezi alte articole din blog
Dacă vă simțiți împovărat de grijile de zi cu zi, atunci nu ezitați să fugiți de agitația din oraș într-o plimbare în vecinătatea Bucureștiului, la Mănăstirea Pasărea. Numele Mănăstirii a apă...
Pentru cei care sunt în căutarea unui locaș de cult în care liniștea și pacea să domnească la fiecare pas, Mănăstirea Samurcășești este una dintre acele locații de poveste. Construcția ei a început în iunie 18...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe