Mănăstirea care te poate ajuta să atingi o liniște sufletească incredibilă
Publicat in30.09.2022

Dacă vă simțiți împovărat de grijile de zi cu zi, atunci nu ezitați să fugiți de agitația din oraș într-o plimbare în vecinătatea Bucureștiului, la Mănăstirea Pasărea. Numele Mănăstirii a apărut în numeroase lucrări ale fraților și surorilor ale Domnului. Aceștia fie au slujit, fie au trăit în acest cătun de-a lungul anilor. În Arhivă Mănăstirii se găsesc astfel mai multe lucrări și manuscrise. Au fost realizate de diferite călugărițe comandate de Consiliul Director în diferite momente critice ale vieții Sfântului Locaș. Existând inclusiv una din 1968 și una din 1983.
Printre cele mai importante lucrări care oferă o imagine mai largă asupra felului în care a fost ctitorit așezământului, există o serie de scrieri care pune accent pe posibilele antecedente, pe istorie, construcție dar și a podoabelor. Unele dintre cele mai impresionante pe care le veți putea citi aici sunt ale lui Damian Stănoiu. Acesta, încă purtând sutană monahală, a tipărit la București în 1926 o lucrare de referință bazată pe manuscrisele găsite în Arhivă mănăstirii la acea vreme. A fost primul care a publicat date despre această așezare.
Ulterior, Mănăstirea Pasărea a stârnit interesul lui Constantin Săvulescu, un tânăr absolvent al Institutului Teologic la acea vreme. În 1967 și-a publicat teza de licență despre istoria acestui locaș de cult chiar sub îndrumarea profesorului Alexandru Elian la Catedra de Istorie a Romanului. Cu toate acestea, lucrarea nu a văzut nicicând tiparul. Se știe însă despre tânărul student că și-a petrecut vacanțele copilăriei la Pasărea alături de mătușa să, Maica Olga. Acesta fiind și locul în care a aflat despre Sfinți și a ajuns mai departe preot.
Un monument istoric esențial
Sicriul care conține moaștele Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și a Sfântului Mercur, precum și o icoană a Maicii Domnului cu puteri tămăduitoare, este cel mai de preț bun al mănăstirii. Sculptorul Anghel, cel care a realizat bustul eminescian în fața Ateneului, este de asemenea înmormântat la cimitirul abației. Datorită semnificației sale istorice și culturale, Mănăstirea Pasărea a fost numită monument istoric în anul 1955. Încă de atunci era un loc dedicat rugăciunii, reculegerii și regăsirii.
Mănăstirea este totodată cunoscută și pentru chiliile călugărițelor. Sunt frumos mobilate și întreținute, cu flori colorate și un miros plăcut, care te îndeamnă către pace sufletească. Dacă vizitați Mănăstirea Pasărea, faceți o plimbare în jurul terenului pentru a simți pe propria piele cum sunteți înconjurat de liniște și de bunătate.
De asemenea, aici are loc un ritual ciudat chiar în noaptea Învierii, fiind astfel unul dintre aspectele inedite ale Mănăstirii Păsărea. Credincioșii, preoții și călugărițele se închină la o capelă din subsolul mănăstirii. Acolo sunt păstrate craniile călugărițelor care au locuit aici și au binecuvântat locașul de cult cu credința lor.