Locul în care poți să te regăsești într-o liniște perfectă

Locul în care poți să te regăsești într-o liniște perfectă

Publicat in03.10.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Schitul Darvari este oază de liniște și spiritualitate se află în inima Bucureștiului. Este ascuns de privirea trecătorilor care nu au suficient timp pentru a vedea în jurul lui. A fost creat în anul 1834 de Mihail Darvari și soția să Elena, care s-au născut în familia Buzeștilor și au cumpărat teren în spatele bisericii de la ctitorii Bisericii Icoană, familia Băbeanu. Ulterior, aici s-a ridicat o bisericuță modestă de lemn, fără turn, care purta hramul Învierea Sfântului Lazăr, a Sfinților Împărați Constantin și Elena, și a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Curtea bisericii era înconjurată de ziduri groase și înalte, cu chilii construite pe laturile de nord și de vest pentru a găzdui preoții care urmau să fie aici. Însă ceea ce te cucerește cu adevărat este atmosfera liniștită care pare a fi atât de departe de Bucureștiul aglomerat. Un an mai târziu, în 1835, aici a luat ființă prima obște monahală, atunci când 12 călugări au fost aduși la schit pentru a săvârși ritualurile monahale. Maică Sofia a fost prima stareță a lui Darvari, conducând comunitatea din 1835 până în 1846.

În 1863, marele domnitor român Alexandru Ioan Cuza a semnat Legea Secularizării. Acesta a forțat închiderea mai multor mănăstiri românești, dintre care majoritatea erau „închinate” Sfintelor Locuri. Drept urmare, călugărițele din Darvari au fost transferate la Mănăstirile din apropiere iar schitul a fost închis.

Un loc încărcat de spiritualitate
În 1869, călugării români de la Schitul Prodromul de pe Muntele Athos obțin permisiunea familiei ctitorilor de a rămâne în locașul de cult în timpul călătoriei lor prin București. Încep astfel să susțină aici slujbe sacre. Între 1933 și 1934, Mihail Darvari, nepotul ctitorului, face o a două reparație generală. El schimbă fundamental vechea locație prin construirea actualei biserici. Acesta îmbină perfect detaliile din arhitectura oltenească și muntenească cu elementele bisericești. Arhitectul Gheorghe Simotta a conceput planurile clădirii, în timp ce pictura în frescă din interior a fost realizată de către Iosif Keber. În anul 1989 au început lucrările de restaurare ale picturii deteriorate. Acestea au avut loc cu supravegherea părintelui Sofian Boghiu și a starețului Mănăstirii Antim. Prezența lui a adus mai multă liniște și spiritualitate schitului. A devenit locul perfect în care să te retragi atunci când vrei să te regăsești.

Din 2007, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încredințat biserica părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Sub conducerea căruia, între anii 2008 și 2011, a fost ridicat un nou corp în partea de nord a schitului, înlocuind vechile clădiri.

Astfel, dacă sunteți în căutarea spiritualității acesta este locul perfect pentru dumneavoastră. Veți avea ocazia să vă bucurați aici de liniște, pace și o atmosferă caldă și încărcată cu energie pozitivă. Locația este ideală dacă scopul tău este să fii doar tu cu gândurile tale pentru câteva minute.

Vezi alte articole din blog
Bistro Acuarela este o zonă ideală pentru iubitorii de artă contemporană, care caută un local liniștit în care să se bucure de liniște și pace. O locație boemă situată pe strada Polonă 40 din inima Bucureștiului cu mobilie...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe