Europa, cum stai cu padurile?

Home > Blog > Europa, cum stai cu padurile?

Este o întrebare la care într-o anumită măsură, răspunsul se găsește în fiecare dintre noi. Pentru că de fiecare dintre noi depinde existența pădurilor și a nivelului de oxigen pe care îl respirăm. Nu ai vrea să ai în jurul casei câțiva arbori înalți care să îți asigure umbră, să îți asigure protecție fonică și protecție împotriva poluării? Nu ai vrea să îți crești copiii feriți de tot ceea ce înseamnă noxe și toxicitate? Pădurile luptă constant împotriva acestor probleme, dar în final, noi, Europenii, suntem cei care avem ultimul cuvânt.

Pădurile Europei

În cazul în care nu știai, Europa este continentul cel mai bogat în păduri. Dar acest lucru nu înseamnă că toate pădurile sunt de vânzare. Nu. Pădurile doresc a exista pentru a crea biodiversitate și pentru a construi un mediu sustenabil pentru viață. Pădurile joacă un rol impotant în teatrul schimbărilor climatice, reușind să inflențeze vremea asemenea unui actor care urcă pe scenă și schimbă starea de spirit a spectatorilor.

Pădurile din Europa reprezintă 25% din nivelul pădurilor din întreaga lume, ceea ce înseamnă că Europa este o adevărată barieră împotriva emisiilor nedorite de gaze de seră. Totuși, suprafața acestor păduri este amenințată de poluare, de incendiile tot mai dese, de schimbările climatice bruște și nu în ultimul rând, de oameni.

Raportul asupra pădurilor Europei – anul 2011

Era necesară o analiză pertinentă și exhaustivă asupra evoluției pădurilor continentului, pentru a putea identifica mișcările și acțiunile pe care oamenii trebuie să le întreprindă în viitor. Din multe puncte de vedere, raportul nu a scos la lumină părți bune.

Raportul din 2011 a arătat că mai bine de jumătate din pădurile Europei conțin copaci bolnavi sau chiar morți.

 S-a arătat că există multe zone din Europa în care pădurile cresc pe un sol mult prea acidificat, ceea ce inevitabil va duce la distrugerea rădăcinilor și implicit a pădurii.

Mai mult de 11 milioane de hectare de pădure din Europa, care reprezintă 1% din pădurile continentului, sunt grav afectate de distrugere, de boli și de creșterea numărului de insecte dăunătoare.

Europa este una dintre cele mai mari producătoare de lemn din lume, în anul 2011 fiind puse în producție nu mai puțin de 578 milioane de metri cubi de lemn. Acest lucru se datorează cu precădere creșterii nevoii de obținere de energie sau căldură cu ajutorul lemnului în multe dintre țările europene.

Există și lucruri pozitive

Raportul asupra pădurilor Europei, realizat la nivelul anului 2011, a scos la iveală și multe aspecte pozitive. Până la urmă, întreaga evoluție a pământului depinde de modul în care omul gestionează principalele resurse pe care le are la îndemână. Vânzarea unei păduri către o companie non-profit poate să deschidă calea înspre creșterea suprafețelor protejate la nivelul pădurilor Europei.

Unul dintre punctele forte ale raportului realizat la nivelul anului 2011 a fost și afirmația cu privire la creșterea suprafeței de păduri protejate. Acest lucru înseamnă nu doar că vor fi evitate defrișările, ci și că se va salva tot fondul cinegetic existent în pădurea respectivă, permițându-i totodată să se dezvolte și să își îmbunătățească semnificativ calitatea.

Descoperirile în ceea ce privește genetica au fost aplicate și la nivelul pădurilor Europei, însemnând că se încearcă obținerea unor păduri mai rezistente la schimbările climatice și la factorii poluanți. Din păcate, nu s-a descoperit încă mutația genetică, care îi permite pădurii să se protejeze împotriva oamenilor și a drujbelor lor.

S-a dezvoltat sistemul de management al pădurilor, un concept prin care se urmărește conștientizarea importanței pădurilor în viața planetei. De asemenea, managementul pădurilor are rolul de a proteja atât pădurile, cât și biodiversitatea care le înconjoară, de la animale la toate plantele care trăiesc datorită lor.

Facem pe această cale un apel către umanitate: ”Pădurea este o bucată din viața noastră. De ce să vrem să ne scurtăm viața?”

DISTRIBUIE :
07 Contact

Apeleaza La Noi

Sunt de acord cu termenii si conditiile