Concerte de muzică clasică care te vor purta în trecut

Concerte de muzică clasică care te vor purta în trecut

Publicat in03.10.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

 

Filarmonica George Enescu este instituția muzicală cu o istorie și cu un trecut care ar putea impresiona pe oricine. Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română”, se află atunci sub conducerea lui Eduard Wachmann. Avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea exploatării și propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor pe care muzică clasică ni le-a oferit. Primul concert de aici a avut loc în 15 decembrie același an, sub bagheta inițiatorului său.

După inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfășoare în această sala, așa cum se întâmplă și în prezent. Ateneul Român a devenit emblema culturii românești și sediu al Filarmonicii. Astăzi vă puteți bucura de acordurile fine și sublime ale instrumentelor tot aici.

După război, instituția și-a diversificat activitatea. Sub mandatele lui Constantin Silvestri și George Georgescu se înființează Corul Academic. Acesta constituie un valoros corp de soliști concertiști, atât instrumentiști cât și cântăreți. De asemenea, și diverse ansambluri camerale, de la orchestra până la trio cu pian. De numele lui George Georgescu se leagă și concertele memorabile pe care Orchestra Filarmonicii le-a susținut la primele ediții ale Festivalului Internațional „George Enescu”. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica și-a schimbat numele. Acum este cunoscută sub numele de Filarmonica „George Enescu”, un gest care să ne reamintească mereu de măreția artistului. La conducerea acesteia au fost de-a lungul timpului foarte multe personalități. Printre acestea se numără Mircea Basarab, Dumitru Capoianu, Ion Voicu și Mihai Brediceanu. Aceștia au contribuit la dezvoltarea și creșterea instituției muzicale cu tot ceea ce au avut ei mai bun.

 

 

O istorie impresionantă
După căderea regimului comunist conducerea Filarmonicii a fost mai întâi oferită marelui pianist Dan Grigore. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că Filarmonica „George Enescu” a recâștigat din strălucirea de odinioară sub conducerea directorului general Cristian Mandeal și a directorului artistic Nicolae Licăreț. În timpul mandatului dirijorului principal Cristian Mandeal, Orchestra Filarmonicii a înregistrat pe disc integral toate lucrările simfonice ale lui George Enescu și ale lui Johannes Brahms. Pe lângă concertele simfonice și camerale curente care sunt aproximativ 300 anual, Filarmonica a înregistrat zeci de discuri LP și CD. De asemenea, au susținut o serie de turnee de răsunet în Europa, Asia și Extremul Orient. Și-a câștigat astfel un binemeritat renume la nivel internațional.

 

Un bilet la un astfel de concert poate fi achiziționat de pe site-ul lor principal. Experiența va fi cu certitudine una pe care nu doriți să o ratați. Cultural, muzical și artistic veți păși într-o lume grandioasă, în care sunetele instrumentelor vă poartă pas cu pas către o poveste magnifică. Atmosfera clasică, elegantă este ideală pentru o seară de neuitat în București și pentru o călătorie în timp într-o perioadă de glorie a orașului.

Vezi alte articole din blog
Prințul Nicolae a ridicat Palatul Snagov în anii 1930. Familia Ceaușescu a fost cea care a contribuit la extinderea ei în anii 1980. Această casă, situată pe malul lacului Snagov, este în prezent rezervată vizitatorilor care au fost invitați de ...
  Grand Casino București a intrat pe piața jocurilor de noroc în anul 2001. Este situat în interiorul Marriorr Grand Hotel București, într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului, pe Calea 13 septembrie 90. Încă de la început, aces...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe