Castelul Sturdza – vizită aristocratică la câțiva kilometri de Iași

Castelul Sturdza – vizită aristocratică la câțiva kilometri de Iași

Publicat in29.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Castelul Sturdza este poate una dintre cele mai bune și mai fabuloase locații din România. Oferă o perspectivă incredibilă arhitecturală și trebuie văzut, cel puțin o dată în viață. Acesta este extrem de frumos construit în stil neogotic. Dispune de cu picturi murale interioare Art Nouveau excepționale, fiind înconjurat de un mediu natural unic, pe care nu ai cum că nu îl admiri.

Miclăușeni spune povestea Castelului Sturdza într-un mod aparte
Moșia Miclăușeni era numele pe care îl primise inițial castelului. La vremea respectivă era de fapt un conac și purta numele vornicului Miclăuș. Ulterior, acesta a fost achiziționat de vornicul Ioan Sturdza, care a construit un conac imens în formă de cruce cu parter și subsol. Era extrem de frumos decorat și reprezenta perfect arhitectura vremii. Aici erau cai de curse antrenați pentru evenimente de teren în conacele moșiei, iar zona era una de-a dreptul aristocratică.

Biserica Mănăstirii Miclăușeni
Dimitrie Sturdza, fiul lui Ioan Sturdza a fost cel care a dorit să mărească moșia și a ridicat lângă castel o frumoasă biserică de curte cu catapeteasmă, în stil baroc. A adus aici numeroase obiecte de cult scumpe, care se pot admira și astăzi în interiorul acesteia.

Urmașul acestuia Alecu Sturdza Miclăușanu și-a adus și el contribuția la frumusețea și eleganța pentru care acesta este cunoscut în zilele noastre. În jurul conacului, a creat un parc spectaculos în stil englezesc. Se poate admira o varietate de copaci decorativi și alei pline de flori și alte plante spectaculoase. De asemenea, tot el este cel care a adăugat o serie de cărți rare și manuscrise la colecția conacului, care era chiar și așa una extrem de bogată.

Parcul Castelului Sturdza al lui Miclăușeni
George Sturdza, moștenitorul final al acestui castelul, a intenționat să reconstruiască conacul. A creat astfel, ceea ce admirăm acum aici. Castelul este realizat într-un stil neogotic cu etaj și mansardă, mimând aproape perfect clădiri precum Palatul Culturii din Iași sau Palatul Regal de la Ruginoasa.

Bogăția Castelului Sturza este imensă și poate fi admirată într-o scurtă călătorie aici. În interior, marmură dalmată a fost folosită pentru scara centrală. Mobilier din lemn de trandafir a fost sculptat cu meticulozitate și foarte mare atenție. De asemenea, sobele din porțelan, faianță sau teracotă au fost importate din străinătate. Parchetul a fost modelat din arțar, mahon, stejar sau abanos de către meșteri austrieci.

Castelul a fost binecuvântat cu o colecție remarcabilă de literatură și manuscrise, îmbrăcăminte medievală, arme, bijuterii și picturi, busturi din marmură de Cararra, artefacte de argint și piese arheologice. Astfel, se știe că numai colecția de cărți ar avea 60.000 de volume, dintre care multe erau ediții princeps sau unele extrem de rare.

Vezi alte articole din blog
Castelul Bethlen Haller este o atracție despre care puțini au auzit. Se remarcă prin stilul arhitectural unic și prin interiorul excepțional de frumos decorat. Actualul castel a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Până să ajungă...
Castelul Banffy de lângă Bonţida, ridicat în secolul al XV-lea, este probabil cel mai mare ansamblu arhitectural în stil baroc din Transilvania. Este de asemenea prilejul perfect pentru o zi relaxantă și o vizită scurtă în trecutul medieval. O...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe