Castelul cu o istorie tumultoasă și cu un aspect spectaculos

Castelul cu o istorie tumultoasă și cu un aspect spectaculos

Publicat in27.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

 Castelul Karolyi din Carei este o magnifică bijuterie arhitecturală care nu poate sub niciun pretext să nu se afle pe lista de obiective turistice. Acesta este cunoscut ca fiind un adevărat „Peleș al Transilvaniei”. Castelul Karolyi din Carei a avut o istorie tumultoasă. A fost demolat și reconstruit de mai multe ori, motiv pentru care a devenit unul dintre cele mai spectaculoase locații pentru turiștii care ajung în zonă. Cea mai veche reședință înregistrată a familiei Károlyi din Carei provine de la sfârșitul secolului al XV-lea. Chiar dacă nobilimea județului a văzut-o ca pe o amenințare și a cerut monarhului să o demoleze, se crede despre aceasta că a fost o structură puternică, cu componente de fortificație.

Astfel, la scurt timp din cauza amenințării sporite din partea turcilor, locuința de piatră a fost transformată într-o fortăreață cu șanț, zid de apărare patrulater și patru bastioane de colț cu nișe de tun. Castelul Carei a fost inclus, ulterior, în sistemul de apărare împotriva turcilor în secolul al XVII-lea. Datorită amplasării sale bine gândite și formei robuste. Fortificațiile cetății au fost mărite între anii 1661 și 1666 pentru a lupta cu succes.

În cazul unui presupus atac, aici a repartizată o garnizoană germană. În urmă raidurilor turcești, castelul nu a fost distrus, dar a fost grav avariat. A fost mai apoi reconstruit prin lucrări în 1678.

O istorie impresionantă
După ce Alexandru Károlyi s-a alăturat insurecției lui Francis Rákóczi al II-lea, a venit rândul trupelor germane să atace cetatea inamicului. În același an, domnitorul vizitează castelul Carei timp de peste o lună. Vizita este amintită ca un punct definitoriu în istoria familiei. Camera în care a stat legendarul rege a rămas un reper pe tot parcursul modificărilor succesive ale castelului. Acesta nu a fost accesibilă până la începutul secolului XX, la cererea familiei proprietarului. Cetatea Careiului a fost scena mai multor întâlniri diplomatice semnificative pentru secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Aici au avut loc, printre altele, discuțiile pentru formularea și semnarea Tratatului de pace de la Satu Mare, care datează din 1711.

Sala de recepție, care era placată cu mozaic și avea șeminee masive. Era punctul central al interiorului castelului. Sala de mese era poziționată la intrarea secundară în castel dinspre sud și era accesibilă și de aici la capela familiei. Camerele rămase de la acest nivel erau fie ocupate de servitori, fie utilizate drept depozite. Aripa de sud a etajului a fost alocată pentru apartamentele familiei Károlyi, în timp ce majoritatea încăperilor au servit drept apartamente pentru oaspeți.

Membrii familiei nu mai locuiesc în Carei după moartea lui Ștefan Károlyi în 1907. Cu toate acestea, multe elemente de mobilier și comorile din interiorul castelului au dispărut. Acest lucru s-a produs ca urmare a dezorganizării generate de evenimentele de la sfârșitul anului 1918. Bunurile rămase în castel au fost restituite familiei Károlyi în perioada interbelică ca urmare a unui aranjament între statul român și maghiar.

 

 

Vezi alte articole din blog
Când te hotărăști să cumperi o casă în România, fii atent la locație Știi foarte bine că atunci când vrei să cumperi o casă în România sunt trei lucruri extrem de importante: locația, locația și d...
 Castelul Lupul este una dintre multele suilă și cu o peisagistică de poveste. În ciuda lipsei de popularitate, Castelul Lupilor este una dintre cele mai interesante locații din Hunedoara. Îmbină cu succes istoria, împrejurimile frumoase și servic...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe