Castelul Corvinilor – o incursiune în istoria măreață a unei familii

Castelul Corvinilor – o incursiune în istoria măreață a unei familii

Publicat in29.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara. Este considerat a fi cea mai mare structură medievală existentă în sud-estul Europei. De asemenea, acesta este cunoscut ca fiind castelul care a fost una dintre sursele de inspirație pentru personajul extrem de cunoscut în întreaga lume, Dracula. Anual, sute de mii de turiști trec prin porțile sale. Puțini dintre aceștia cunosc faptul că această primă fortificație din piatră a Hunedoarei datează încă din secolul al XIV-lea. Castelul Corvinilor, ale cărui ziduri, groase au în jur de 2 metri, fiind de asemenea construite direct pe stâncă din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, este unul dintre cele mai importante punct de referință din această parte a țării.

O fortăreață colosală și uimitoare cu o istorie incredibilă
Partea inițială a construcției castelului a fost finalizată înainte de 1446. La acea vreme Ioan de Hunedoara a fost numit administrator al Ungariei. Mai târziu, el va modificat planurile de ridicare ale castelului, punând un accent mai mare pe structurile civile și nu pe cele militare. Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara în spirală sunt toate situate în partea de vest a palatului. Sala Cavalerilor a fost folosită inițial ca sală de mese pentru ocazii de sărbătoare, potrivit istoricilor. Sala Dietei a fost folosită pentru festivaluri și sărbători mai mari.

Galeria și Turnul Nje Boisa sunt o galerie de 33 de metri lungime construite pe stâlpi mari de calcar pe care scrie „Nu vă temeți”. Cea de-a două fază de construcție s-a încheiat odată cu moartea lui Ioan de Hunedoara și declanșarea luptei pentru tronul regatului Ungariei. Lucrările la lojele care alcătuiesc aripa Matthias, și care sunt ornamentate cu o pictură seculară distinctă, au început după 1458.

Legenda Corbului și Corvinii
Pe stema familiei Corvin este înscris un corb care poartă în cioc un inel de aur. Despre Ioan de Hunedoara se spune că ar fi fost un fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Iar mama sa fiind Elisabeta, o femeie foarte frumoasă din Țara Hațegului.

Pentru a o păzi de necinste, regele îi dăruiește soțului ei Voicu un inel pentru copilul nenăscut. Astfel, acesta să fie identificat când va crește și să călătorească la curtea regală. Se spune că inelul a fost furat de un corb în timpul unei pauze de prânz, ademenit fiind de strălucirea bijuteriei. De asemenea, conform legendei, corbul este apoi săgetat de Ioan de Hunedoara, care a reușit astfel să recuperează inelul. Când ajunge la curtea regală, povestește narațiunea regelui și stabilește că semnul familiei ar trebuie să fie un corb care ține un inel de aur în gură, o pasăre asociată cu înțelepciunea și longevitatea.

Vezi alte articole din blog
Castelul Banffy de lângă Bonţida, ridicat în secolul al XV-lea, este probabil cel mai mare ansamblu arhitectural în stil baroc din Transilvania. Este de asemenea prilejul perfect pentru o zi relaxantă și o vizită scurtă în trecutul medieval. O...
 Cavalerii teutoni, cunoscuți ca fiind un ordin monahal catolic fondat în Palestina de către cruciați germani la sfârșitul secolului al XII-lea, sunt cei de la care pornește construcția pentru Castelul Bran, așa cum îl știm noi as...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe