Castelul Bran – misterul din inima Transilvaniei

Castelul Bran – misterul din inima Transilvaniei

Publicat in29.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

 Cavalerii teutoni, cunoscuți ca fiind un ordin monahal catolic fondat în Palestina de către cruciați germani la sfârșitul secolului al XII-lea, sunt cei de la care pornește construcția pentru Castelul Bran, așa cum îl știm noi astăzi. Aceștia au obținut Țara Bârsei de la regele Andrei al II-lea al Ungariei. Donația având ca scop stabilirea teutonilor în zonă și apărarea graniței de sud-est a Transilvaniei împotriva cumanilor și pecenegilor. Astfel, înainte ca aceștia să fie înlăturați au construit o fortificație la Bran. Acesta a fost piatra de temelie a ceea ce numim astăzi Marele Castel Bran.

Vlad Țepeș și legătura sa cu Branul
În timpul primei sale domnii, din anul 1448, dar și în perioada premergătoare celei de-a două domnii, Vlad Țepeș, care se afla la conducerea Transilvaniei și a rezistenței antiotomane de la graniță, este asociat cu Bran și Brașov lucru care nu face decât să conserve legătura dintre castel și domnitor. În timpul celei de-a două domnii însă, armata sa a trecut prin Bran și a atacat Brașovul pentru a soluționa o dispută între regele Țării Românești și sași. La momentul respectiv, se spune că populația sașilor a ripostat prin arderea periferiei orașului. Acest lucru nu a împiedicând uciderea a sute de sași, fapt care ulterior l-a prezentat pe Vlad Țepeș ca pe un dictator însetat de sânge.

Legenda lui Dracula
Dracula este cunoscut ca fiind un conte ardelean care deține un castel înalt pe o stâncă. Este protejat de valea râului care trece prin Principatul Transilvaniei, așa cum este descris în romanul omonim al lui Bram Stoker, scris la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu toate acestea, el este frecvent confundat cu Vlad Țepeș, prințul muntenesc și domn al cetății. Castelul Bran este cunoscut în întreaga lume drept Castelul lui Dracula. Este singurul din Transilvania care îndeplinește toate criteriile de descriere ale lui Bram Stoker. Astfel, de-a lungul timpului s-a perpetuat această legendă. A reușit să aducă o mulțime de turiști interesați de asemănările dintre cei doi.

Bran – o localitate în mistică și fascinantă

De-a lungul timpului atât castelul, cât și întreaga localitatea s-au cufundat în mistere, ceea ce a transformat locați în una ideală pentru iubitorii de SF. Există printre localnici credința că aici ar putea fi spiritelor rele precum fantome sau demoni care trăiesc în satele acestea. Multe dintre ele se învârt în jurul ideii de strigoii și alte elemente de acest fel.

Castelul Bran și împrejurimile sunt fără doar și poate locul perfect pentru o vacanță de câteva zile, în care să vă cufundați în mistere și în momente de relaxare totală, vizitând o parte a istoriei, care a fost ușor combinată cu elemente de atracție turistică inovative.

Vezi alte articole din blog
Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara. Este considerat a fi cea mai mare structură medievală existentă în sud-estul Europei. De asemenea, acesta este cunoscut ca fiind castelul care a fost una dintre sursele de inspirație pentru person...
Parcul Natural Comana se află în partea de sud-est al județului Giurgiu. Este situat pe terenurile administrative ale comunelor Comana, Călugăreni, Colibași, Băneasa, Goștinari, Greacă, Mihai Bravu și Singureni. Această arie a fost desemnat&#...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe