Castelul Bethlen Haller – locul perfect pentru o după-amiază relaxantă

Castelul Bethlen Haller – locul perfect pentru o după-amiază relaxantă

Publicat in29.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Castelul Bethlen Haller este o atracție despre care puțini au auzit. Se remarcă prin stilul arhitectural unic și prin interiorul excepțional de frumos decorat. Actualul castel a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Până să ajungă în această formă, acesta a fost construit și reconstruit de nenumărate ori. Anul real al construcției, precum și cel care a fost inițiatorul ideii sunt necunoscute în acest moment. Se estimează totuși că această clădire a fost construită pentru prima dată în jurul anului 1624, în timp ce proprietatea a aparținut lui István Bethlen de Iktár, fratele lui Gábor Bethlen de Iktár, care era prințul Transilvaniei.

Castelul are un plan clasic renascentist, cu o formă compactă, dreptunghiulară, fără curte interioară și cu cinci turnuri acoperite. Patru dintre acestea sunt sferice, poziționate în colțuri, cu găuri de ulei deasupra, în timp ce al cincilea turn este atașat uneia dintre fațadele secundare. Acesta are formă octogonală și are o scară secundară din lemn, care se află și astăzi în stare excelentă.

Tipul de plan al castelului Cetatea de Baltă se regăsește și în casele nobiliare din Gilău, Iernut și Medieșul Aurit. Singura diferență între acestea fiind faptul că toate aceste structuri au o curte interioară. În realitate, casa Radák-Pekri din Ozd prezintă multe asemănări cu Castelul Bethlen-Haller din Cetatea Baltică. Cele două locații sunt destul de apropiate una de cealaltă, ceea ce sugerează că există o legătură între cele două structuri, chiar și la nivel conceptual. Cu toate acestea, nu există dovezi care să ateste acest lucru în niciun fel.

Un stil arhitectural impresionant
Castelul are trei niveluri: un subsol, un parter și un etaj. Camerele de la etaj erau anexe sau pentru servitori, în timp ce camerele de la parter erau destinate locuinței familiei nobiliare. Încăperile de la demisol sunt acoperite cu bolți de cărămidă semicirculară, în timp ce camerele de la parter au bolți pătrunzătoare, în special renascentiste. De asemenea, camerele de la etaj sunt acoperite cu bolți de cărămidă plasate între grinzi metalice. Este un sistem de acoperișuri de secol al XIX-lea care probabil a înlocuit tavanele casetate din lemn sculptat pictate de Mathias Veress. În interior, puteți admira și rame de uși din piatră ,sculptate tot în stil renascentist care au fost întreținute cum nu se poate mai bine.

Scară de la intrarea principală este, așa cum am spus, din lemn și duce la o terasă închisă. Este realizată din același material și care este localizată în fața castelului. Scara, precum și terasă, au fost adăugate ulterior, în secolul al XVIII-lea, structurii castelului. Anexele sunt situate în stânga porții de intrare. Totodată, pe creastă dealului se găsește o capelă, în timp ce la fundul versantului se vede singur un vechi hambar. Toate aceste elemente fac parte din moșia castelului și sunt perfecte pentru o vizită liniștită.

Vezi alte articole din blog
Pentru cei care doresc să se bucure de o experiență regală, în cea mai pură formă a sa, locația ideală, care este perfectă pentru o după amiază relaxantă este Palatul Regal de la Săvârșin. Zona este una deosebit de f...
Castelul Sturdza este poate una dintre cele mai bune și mai fabuloase locații din România. Oferă o perspectivă incredibilă arhitecturală și trebuie văzut, cel puțin o dată în viață. Acesta este extrem de frumos construit &icir...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe