Castelul Banffy – o piese arhitecturală de excepție în România

Castelul Banffy – o piese arhitecturală de excepție în România

Publicat in29.09.2022
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter

Castelul Banffy de lângă Bonţida, ridicat în secolul al XV-lea, este probabil cel mai mare ansamblu arhitectural în stil baroc din Transilvania. Este de asemenea prilejul perfect pentru o zi relaxantă și o vizită scurtă în trecutul medieval.

O istorie impesionantă
Povestea celei mai puternice familii nobiliare a Transilvaniei este păstrată în castel. Dăinuie aici încă de la ridicarea acestuia. Regele Sigismund al Luxemburgului este cel care a dăruit pământul Bonțida familiei Bánffy în anul 1387. Se spune că aici exista deja un conac nobiliar. Cu toate acestea, ridicarea castelului a început în anul 1437, după ce baronul Bánffy a primit permisiunea regelui Albert pentru a construi o fortăreață care să reziste eventualelor atacuri. Astfel, elementele de fortăreață sunt ușor de identificat în castel, datorită cu bastioanelor în cele patru colțuri, turnului înalt de la intrare și grădinii la sud de ansamblu. Aceasta a fost terminată în 1543 și purta ștampila în stil renascentist.

Ulterior, moștenitorul domeniului a fost Dionisie Bánffy. Începând din 1745 a reconstruit castelul în stil baroc austriac, ascunzând astfel o parte din elemente renascentiste. Joseph Emanuel Fischer von Erlach, un arhitect vienez, este cel care a proiectat clădirea. Mai întâi, acesta a înființat o curte de onoare în fața structurii. Școala de echitație, grajdul, șopronul și casele servitorilor au fost toate construite în același stil baroc ca și castelul.

În 1820, József Bánffy, următorul moștenitor, a demontat turnul de la poartă și a construit o moară de apă din moloz pe care a pus-o la dispoziție sătenilor. De asemenea, el a ridicat o nouă aripă a clădirii împreună cu arhitectul Anton Kagerbauer. A modificat în același timp aspectul parcului prin redefinirea stilului, trecând astfel cu ușurință de la arhitectura barocă la cea romantică, cu accente puternice englezești. Construcția castelului s-a oprit aici. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane i-au evacuat pe proprietarii castelului pentru a-l transformă într-un spital militar.

Legende legate de castelul Banffy
Există mai multe legende care au în centru Castelul de la Bonțida. Una dintre acestea susține este cea mai bântuită locație din România. Cei care trăiesc în apropierea clădirii pretind că întrezăresc ceva neclar la ferestre noaptea. De asemenea se spune că o tânără care locuia în castel ar fi avut o aventură cu un străin, care nu locuia aici. Totuși, unul dintre angajații care lucrează în grajdurile castelului ar observat acest lucru. Confirm legendei, pentru a se asigura străinul nu o abandonează, tânăra a decis să-l seducă complet prin farmece. Cu toate acestea, ea l-a înjunghiat până la moarte în timpul ritualului. Se spune că fantomă acestui băiat bântuie și astăzi castelul.

Poveștile din jurul castelului îl fac și mai interesant din punct de vedere turistic, așa că nu ratați șansa de a-i face o vizită cu prima ocazie pe care o aveți.

Vezi alte articole din blog
Castelul Sturdza este poate una dintre cele mai bune și mai fabuloase locații din România. Oferă o perspectivă incredibilă arhitecturală și trebuie văzut, cel puțin o dată în viață. Acesta este extrem de frumos construit &icir...
Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara. Este considerat a fi cea mai mare structură medievală existentă în sud-estul Europei. De asemenea, acesta este cunoscut ca fiind castelul care a fost una dintre sursele de inspirație pentru person...
Contacteaza
Stefan Nita
Completeaza formularul pentru orice fel de intrebare ai!
Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate si prelucrate si sunt de acord cu politica de confidențialitate
Ne puteti contacta pe