Cāt teren agricol au achiziționat străinii īn Romānia?

Home > Blog > Cāt teren agricol au achiziționat străinii īn Romānia?

Vânzarea de terenuri agricole de pe teritoriul României către investitori străini au ridicat de-a lungul ultimilor ani numeroase polemici. Unele persoane se consideră neîndreptățite și chiar furate prin vânzarea pământului, a terenului agricol românesc către astfel de companii cu capital străin. Alte părți sunt interesate de dezvoltarea industriei agricole, ceea ce poate să ducă la creșterea nivelului de investiții, la creșterea numărului de locuri de muncă și la o industrializare pe scară largă a agriculturii. Acestea par a fi lucruri benefice atât pentru cetățeni cât și pentru investitori.

De ce cumpără străinii teren agricol în România?

În final, motivele reale sunt cunoscute doar de către acele companii sau fonduri de investiții care achiziționează zeci sau sute de hectare de teren agricol. Putem doar să speculăm că principala lor motivație este valoarea scăzută a terenurilor agricole comparativ cu media europeană.

Astfel, în România, un teren agricol se vinde cu aproximatic 3000 – 3500 euro/ha, pentru suprafețe mari de terenuri, ajungând uneori chiar și la 5000 euro/ha în cazul suprafețelor mici.

Prezentăm în continuare o situație a terenurilor agricole la nivel mondial (preluate din informațiile puse la dispoziție de catre compania www.savills.com)  

Țara (nivel an 2013)

Preț/ha (US Dolari)

America

 

Statele Unite

$ 7.487

Argentina

$ 6.508

Brazilia

$ 5.245

Canada

$ 3.661

Europa

 

Olanda

$ 65.500

Irlanda

$ 29.900

Danemarca

$ 26.346

Marea Britanie

$ 22.264

Spania

$ 16.079

Germania

$ 15.173

Polonia

$ 5.685

Suedia

$ 5.213

România

$ 5.030

Ungaria

$ 3.859

Cehia

$ 3.129

Bulgaria

$ 2.112

 Din tabelul de mai sus se poate observa unde se situează România în ceea ce privește prețul terenurilor agricole. Este evident că această poziționare o face atractivă pentru investitorii străini, comparativ cu Olanda, al cărei preț per Ha este de peste 12 ori mai mare decât cel din România.

Chiar dacă prețul pe Ha de teren agricol este mai mare în România decât în Ungaria, calitatea pământului, precum și poziționarea terenurilor în zone de deal sau muntoase, primează. În Ungaria predomină câmpia, respectiv Câmpia Panoniei, motiv pentru care agricultura Ungariei este oarecum limitată la un anumit tip de produse.

Un alt motiv pentru care investitorii, fondurile de investiții, companiile private aleg să investească în terenurile agricole de pe teritoriul României este și posibilitatea accesării de fonduri europene.

România a devenit din momentul aderării la UE o adevărată oază pentru banii europeni, iar tot ceea ce trebuia să facă era să îi atragă înspre ea. Investitorii au profitat de acest lucru, reușind astfel să tehnologizeze și să industrializeze agricultura pe banii primiți din fondurile europene.

Cât teren au străinii în România?

Revenind la această problemă înaintată de multe foruri la nivel național, se cunoaște faptul că fondurile de investiții străine sau companiile românești cu capital străin au achiziționat în ultimii ani aproape jumătate din terenul agricol al României.

Ținând cont că structura terenurilor agricole din România acoperă o suprafață totală de 14.615.000 ha la nivelul anului 2012, din care suprafață destinată terenului arabil este de 9.392.000 ha, putem să spunem că aproximat 4.700.000 ha de teren agricol românesc s-a dus înspre companiile străine.

Calculând la acești 4.700.000 ha un preț mediu de 3.500 euro/ha, ar rezulta vânzări de terenuri agricole de aproximativ 16,4 miliarde euro, în condițiile în care PIB-ul României la nivelul anului 2014 se situa în jurul valorii de 150 miliarde euro.

În consecință, au fost vândute terenuri arabile către investitori străini în valoare de peste 10% din PIB-ul României pentru un an de zile. A te pronunța cu privire la această acțiune ca fiind una pozitivă sau negativă ar însemna o analiză mult mai amplă a impactului pe care investitorii străini l-au produs României.


Ar mai rămâne întrebarea dacă noi, românii, am fi fost capabili să atragem acele fonduri europene pentru a dezvolta sectorul agricol în același mod și cu aceeași viteză cu care au făcut-o investitorii străini? Aici am tinde să fim obiectivi și să spunem că nu ar fi fost posibil așa ceva. 

DISTRIBUIE :
07 Contact

Apeleaza La Noi

Sunt de acord cu termenii si conditiile